

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Bid, bedank, bewonder - Alle afleveringen
Hoe is het als je 15-jarige kind worstelt met transgendergevoelens? Voor Mart van de Kamp was het dubbel. Nu is hij enkele jaren verder en heeft hij er zijn weg in gevonden. De lhbti+-community heeft zijn leven verrijkt en zijn dochter kan nu zichzelf zijn. Ook in zijn geloof is hij verder gekomen.
De goedlachse Erna Wien werd bekend als deelnemer van Heel Holland Bakt. Toch schuilt er achter haar lach een verhaal van ziekte, verdriet en hopeloosheid. Haar liefde en passie voor bakken ontstaat in een periode waarin ze achter elkaar huidkanker en vervolgens borstkanker heeft, allebei haar ouders verliest, en haar man een hartinfarct krijgt. In gesprek met Marleen Stelling vertelt ze over deze tijd, over de afwezigheid van God op het moment dat ze Hem het meest nodig had, maar ook over nieuwe hoop en het belang van mensen die luisteren naar je verhaal.
Berget Lewis (51) is een van de bekendste zangeressen van Nederland. Haar moeder is lange tijd haar rots in de branding geweest. Ze gaf Berget belangrijke levenslessen mee en leefde vol enthousiasme het geloof voor. Haar moeder is 2,5 jaar geleden overleden en het gemis is nog steeds groot. Op deze Moederdag brengt ze een speciale ode om de herinnering levend te houden aan de vrouw die haar het leven gaf. Daarnaast vertelt Berget over haar eigen kinderloosheid en het verdriet dat ze daarvan heeft, maar ook op welke manier ze haar moederhart alsnog kan delen met kinderen om haar heen.
Presentatrice Milouska Meulens is op dit moment bezig met haar nieuwe boek Moederland. Het is een zeer persoonlijk verhaal over familiebanden, het slavernijverleden en het doorgeven van trauma van generatie op generatie. Het boek is gebaseerd op gesprekken die Milouska met haar moeder had toen ze een depressie doormaakte. Op een gegeven moment kregen die gesprekken meer regelmaat en structuur en Milouska besloot ze op te schrijven. Een kostbare manier om intergenerationeel trauma, pijn en schaamte te doorbreken voor haarzelf, haar moeder én de generatie die na hen komt.
Journalist Frénk van der Linden vindt het een groot voorrecht dat hij aan zoveel bekende en minder bekende mensen heeft mogen vragen hoe zij zich in vredesnaam door het leven heen slaan. Hij deelt open over het feit dat hij ons bestaan complex vindt en hoe kostbaar het is als we 'elkaars oplossingen' delen. Regelmatig wist hij zelf de oplossing niet voor wat zich aandiende. Hoe kostbaar als je dan terugkijkt en ziet wie je overeind heeft gehouden in je leven of geholpen heeft om ondanks alles de juiste route te vinden. In die zin wordt dankbaarheid steeds belangrijker naarmate hij ouder wordt.
Bid, bedank en bewonder; woorden die iedereen wel eens gebruikt, maar welke betekenis hebben ze eigenlijk in iemands leven? Zijn het woorden die troost kunnen bieden in moeilijke tijden en vreugde wanneer het goed gaat?
De dood heeft niet het laatste woord, volgens monnik en voormalig Theoloog des Vaderlands, Thomas Quartier. Jurjen ten Brinke spreekt met Thomas over het verlies van zijn moeder en zijn boek Buffet en de rozenkrans.
Wat ben je nog waard als je werkelijk niets meer kunt? Schrijver en stiltetrainer Mirjam van der Vegt - bekend van haar vele boeken over ademen, stilte en tot rust komen - leerde het antwoord op die vraag toen ze in een burn-out belandde. Het antwoord dat ze vond, houdt haar nog iedere dag overeind. Jurjen ten Brinke gaat met Mirjam in gesprek over vallen en weer opstaan, je laten bewonderen door niemand minder dan God zelf én de wijze lessen die wij kunnen leren van... bomen.
Ondernemer Alinda Bol is de trotse eigenaar van een christelijke boekhandel in Spakenburg. Ze wil er graag zijn voor anderen. Niet alleen met mooie boeken en cadeaus, maar ook door het luisteren naar levensverhalen. Alinda weet als geen ander hoe is om door een diep dal te gaan: na jaren van kinderloosheid waren zij en haar man Jaap zielsgelukkig met hun dochter van 2 jaar, tot Jaap op een dag plotseling met de motor verongelukte. Aan Marleen Stelling vertelt ze hoe ze door alle pijn en verdriet heen, waardevolle inzichten over het leven leerde.
Jurjen de Groot, directeur van de Protestantse Kerk in Nederland, bracht zeven intense jaren met zijn gezin door in Kenia. Een bijzondere én moeilijke tijd, vanwege de stammenstrijd die er losbarstte. Ondanks een periode van verdriet en verlies voert dankbaarheid de boventoon in Jurjens leven. Het overlijden van zijn vader Wim heeft hem weer doen beseffen hoe belangrijk familie is. Steeds meer laat hij zijn oude strategie van 'schouders eronder' los en komt er ruimte voor kwetsbaarheid in zijn leven.
Rapper en model Jay-Way heeft de keuze gemaakt om de dag altijd met God te beginnen in plaats van met zijn telefoon. Dat geeft hem veel meer rust. Ook in zijn relatie heeft hij gebed nu een wezenlijke rol gegeven. Samen bidden over alles wat er speelt, geeft zoveel meer verdieping en contact. Ook vertelt Jay-Way over de depressie die achter hem ligt. Hij riep tot God op het moment dat hij zich heel slecht voelde, maar het bleef stil. Hij mocht daar meerdere dingen van leren: het is niet zo dat jij iets vraagt en God het maar meteen moet fiksen. Bidden werd veel meer een gesprek met God dan het afvinken van een wensenlijstje.
Giovanca Ostiana praat met Bianca over opstanding. Direct na haar scheiding kreeg Bianca borstkanker en in korte tijd werd ze doodziek. Op het moment dat ze dacht: dit is het einde, riep ze naar God. Die nacht viel er een rust over haar heen die niet van haar was. Ze vertelt hoe ze verder mocht gaan met haar leven en nu een mooie functie mag bekleden voor de PKN in Nederland. Ze houdt zich o.a. bezig met het slavernijverleden. De excuses van Rutte leken in eerste instantie niet per se voor haar, maar toen ze hem die woorden hoorde uitspreken, brak ze. Ze besefte dat dit de volgende, zeer wezenlijke stap is op weg naar zuivering en gelijkheid.
Bidden, bedanken en bewonderen zijn mooi, maar vergeven is voor Jeanette Westerkamp onmisbaar. Ze werkte jarenlang als justitiepredikant met veroordeelden, mensen die in hun leven verkeerde keuzes hadden gemaakt. Als zendeling beleefde ze bijzondere jaren in Afrika. God was daar heel dichtbij, maar soms ook ver weg, zoals tijdens haar terugkerende depressies. Door de jaren heen leerde ze steeds meer te vertrouwen op God en met God samen te werken.
Giovanca Ostiana ontmoet Jamie Trenité. Jamie heeft de afgelopen jaren veel meegemaakt. Zijn ouders zijn gescheiden, zijn moeder kreeg een herseninfarct en werd daardoor invalide. Jamie is ook onlangs vader geworden en kan dat gelukkig nog met zijn moeder delen. Als Jamie vertelt dat het qua tegenslag in zijn leven wel even genoeg is, zegt Giovanca dat zij vanavond voor Jamie zal bidden. Dat ontroert hem. 'Dan ga ik dat vanavond ook voor jou doen.'
Al vele keren is theoloog en klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde opgepakt, terwijl ze in haar rolstoel straten en onlangs ook de A12 bezette, om aandacht te vragen voor de staat van het wereldwijde klimaat. Tegelijkertijd heeft ze te kampen met een fysieke aandoening. Toch peinst ze er niet over om ermee te stoppen. In gesprek met Jurjen ten Brinke vertelt Rozemarijn waar haar heilige woede vandaan komt en waarom burgerlijke ongehoorzaamheid volgens haar de enige manier is om te zorgen dat de wereld verandert.
Herman Haan is een actieve en veelzijdige man. Hij is sommelier, maakt wijn, was mede-eigenaar van een restaurant, schrijft boeken, maakt muziek en is voorganger. Herman noemt zichzelf een levensgenieter, ook nu de ziekte van Parkinson hem beperkt. Hij kijkt uit naar de hemel. Toch wil hij graag zo lang mogelijk hier op aarde bewonderen, bedanken en, 'ja, daar valt nog wel iets in te leren', ook bidden.
Moet je als dominee echt altijd voor een ander klaarstaan? Jurjen ten Brinke gaat langs bij Riegonda van Welie, dominee van de Spieghelkerk in Bussum. In de eerste jaren van haar predikantschap was ze steeds beschikbaar voor haar gemeenteleden. Op een gezonde manier haar grenzen aangeven was er niet bij, een patroon dat in haar jeugd was ontstaan. Riegonda vertelt aan Jurjen hoe ze vastliep, voor zichzelf moest leren zorgen en wat dit met haar geloof deed.
Arjen ten Brinke is onlangs begonnen aan nieuwe uitdaging, als voorganger van de nieuwe kerk Moziek036 in Almere. Toch had hij dat enkele jaren terug niet kunnen bedenken: hij zwoer God dat hij nooit meer in een kerk zou komen. Nadat hij zijn bediening in een gemeente al na een jaar moest teruggeven, belandde hij als een gewond dier op de bank. Toch bleef zijn band met God. Hij vertelt aan Giovanca hoe hij - door teleurstellingen en onrecht heen - ontdekte dat God zich juist laat zien in gebrokenheid.
Nederland leerde Reinier van den Berg (60) kennen als weerman en als meteoroloog joeg hij op tornado's. Tegenwoordig treedt Reinier voornamelijk naar buiten als klimaatdeskundige, waarbij hij zich druk maakt over de biodiversiteit die achteruit holt. Om die reden strijdt hij voor een goed rentmeesterschap.
Goedlachs, energiek en bruisend van talent. Veel mensen kennen rapper en zanger Typhoon als enthousiast podiumbeest en taalkunstenaar. Hij groeit op met het christelijk geloof, maar kan niet meer zoveel met de God van zijn jeugd wanneer hij ouder wordt. In gesprek met Giovanca Ostiana vertelt hij over zijn lage zelfbeeld en de burn-out en depressie waar hij lange tijd mee worstelde. Op het dieptepunt van zijn leven schrijft hij een noodkreet aan God. Daarop volgt een bijzondere ervaring. Het verandert Typhoons leven en zijn beeld van God voorgoed.
Quintis Ristie staat bekend om zijn humor, maar wie gaat er achter al die grappen schuil? Met Jurjen ten Brinke heeft hij een openhartig gesprek over zijn karakter, de dieptepunten in zijn leven en zijn geloof in God. Hij blijkt een levensgenieter die voor veel dingen dankbaar is. Tegelijk is hij heel kritisch op zichzelf en heeft hij er moeite mee om zichzelf te vergeven. Bovendien is het leven niet gemakkelijk voor hem geweest. Op zijn dertiende kwam hij op straat te staan, hij is gescheiden en hij worstelt al jaren met zijn gezondheid. Toch is er voor hem geen twijfel mogelijk: God bestaat.
Andries Knevel is met pensioen, maar rustig is zijn agenda allerminst. Lezingen, preken en zijn kleinkinderen houden hem van de straat. Toch is er ook ruimte voor reflectie op de voorbije jaren en de stormen die hij in leven en geloof heeft doorstaan. Marleen Stelling spreekt de jarenlange EO-coryfee over opgroeien met een zieke vader, uitschreeuwen naar God op het dieptepunt van je leven en het leven ontvangen in dankbaarheid.
Pauline Weseman was jarenlang gelukkig in het evangelisch christendom, waarin ze - achteraf gezien - haar geloof op ieder onderwerp kon 'rondbreien'. Tot de werkelijkheid erdoorheen brak. Haar vaste geloofsbeelden gingen op de helling. Nadat ze haar man verloor, brak een nieuwe crisis aan en ging haar geloof echt stuk. Toch bleef het geloof haar trekken en besloot ze te rade te gaan bij andere gelovige zoekers, nieuwsgierig naar vormen van nieuw christendom. Heeft ze gevonden wat ze zocht? En noemt ze zichzelf nog gelovig?
'Elly en Rikkert, twee zielen die elkaar gevonden hebben', zo beschrijft Elly Zuiderveld de symbiotische relatie en samenwerking met haar geliefde. Bij het afsluiten van hun gezamenlijke muzikale carrière verscheen onlangs een vernieuwde biografie over het duo. Een goed moment voor Elly om samen met Giovanca terug te kijken op haar geloofsreis.
Shirma begon in 2019 al steeds meer te voelen dat ze beter voor zichzelf moest zorgen, maar toch bestond haar leven vooral uit rennen, vliegen en geleefd worden. In de coronaperiode werd ze stilgezet. Haar werk viel stil. Alles viel stil. De noodzaak van zelfzorg kon daardoor op een veel dieper niveau landen. Met vallen en opstaan ging ze beter voor haar lichaam zorgen. Ze ontdekte het belang van mindset en de bevrijding van oude structuren afbreken. Ze voelde dat ze een nieuw begin mocht maken. Een openhartig gesprek met Marleen Stelling over worstelingen die we allemaal kennen, onzekerheid, geloof en de kracht van nieuwe stappen zetten.
Bid, bedank en bewonder; woorden die iedereen wel eens gebruikt. Maar welke betekenis hebben ze eigenlijk in iemands leven? Zijn het woorden die troost kunnen bieden in moeilijke tijden en vreugde wanneer het goed gaat?
Voor Ennio Drost is bidden iets als ademhalen, zo vanzelfsprekend, maar tegelijkertijd van levensbelang. Bidden in de vorm van een dans, een zucht, een stilte. Waar bidden in zijn jeugd een moeten was, een plicht en een voorwaarde, is het nu een manier van leven geworden, vrij en open. Op een kruispunt in zijn leven spreekt Marleen Stelling hem. Hij is dankbaar voor dat wat er is geweest en kijkt vol spanning naar het vervullen van nieuwe dromen. Wat betekenen de woorden bid, bedank, bewonder als je leven er totaal anders uit gaat zien?
Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, voelt een grote verantwoordelijkheid als het gaat om zijn functie. Hij maakt zich grote zorgen over hoe de samenleving zich ontwikkelt. De protesten die verharden, de onrust in de wereld, het feit dat mensen niet de moeite nemen naar elkaar te luisteren of stil te worden en te bedenken waar we nu mee bezig zijn. Ook de politiek versplintert en polariseert. Het vraagt om mensen met een rechte rug en een verhaal. Jaap vindt het rijk om zich te laten voeden door Bijbelverhalen, metaforen en de diepe betekenis van onze christelijke feesten. Zijn geloof vormt de grondtoon van zijn leven.
Een leven lang kon Elbert Bot zichzelf niet zijn, worstelend met wie hij was, bedoeld te zijn of mocht worden. Biddend vond hij troost, maar ook vraagtekens. Een lief gezin, steunende omgeving en zijn geloof brachten hem door alle fases van het leven naar waar hij nu is: meer zichzelf dan ooit. Marleen Stelling gaat met Elbert in gesprek over de woorden bid, bedank en bewonder.
Een paar jaar geleden bad Desray dat er iets in haar leven zou gebeuren dat haar dichter bij haar hart zou brengen. Dichter bij haar ziel. Dat gebeurde, op een andere manier dan ze gedacht had. Ze kreeg borstkanker. Hoe diep het dal ook was, het heeft haar veel gebracht. Ze hoort de stem van haar eigen hart weer, is letterlijk haar eigen liedjes, haar eigen biografie gaan schrijven. Het oordeel van anderen is veel minder belangrijk geworden. Bij de opnames van Amazing Grace heeft ze een bad van liefde ervaren, waar ze nu nog tranen van in haar ogen krijgt. Dat is God voor haar. Ze wil vanaf nu altijd terug kunnen keren naar die bron.
De associatie van Lucille met het woord bidden is 'vragen' en 'hoop'. Als ze 's avonds een kruisje slaat, heeft ze een persoon in haar gedachten. Dat kan ook een persoon zijn die haar die dag het leven zuur heeft gemaakt. Eerst denkt ze dat het moet, maar daarna voelt ze ook echt dat ze die persoon het beste wil wensen. Toen ze jong was, kende ze geen enkele presentatrice of politica met een handicap. Ze 'speelde' met het leven en tegelijkertijd heeft ze enorm gevochten om te zijn waar ze nu is. Hoe kan het dat iemand met een handicap veel minder kans maakt op de arbeidsmarkt dan iemand zonder handicap? Dat is volgens Lucille puur onrecht.
Marleen Stelling ontmoet Harriette Verwey. Inmiddels is ze met pensioen, maar in haar werkzame leven was ze een toonaangevende cardioloog, met een koninklijke onderscheiding. Ze was gespecialiseerd in hartfalen en harttransplantatie, maar ook in het vrouwenhart. Al bleek uiteindelijk haar werkzame leven zeer succesvol, de start was wel anders. De verhuizing vanuit Suriname naar Nederland bracht een diepe eenzame periode met zich mee. Bidden is voor Harriette haar houvast geweest, en nog altijd is geloof de kurk waarop haar leven drijft.
Marleen Stelling ontmoet Jurjen van Houwelingen. Succesvol spreker, schrijver en internetondernemer, totdat in 2017 een cyste in zijn hersenen ernstig hersenletsel en blijvende schade veroorzaakt. Wat betekenen woorden als Bid, Bedank en Bewonder als er zo'n ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt. Hoe kun je blijven bewonderen als je zicht wegvalt? Wat valt er te bidden of te danken in zo'n donkere tijd? Een bijzonder gesprek met Jurjen over jezelf oefenen in dankbaarheid, de bewondering proberen opnieuw te vinden, verandering van gebed en het ontdekken van nieuw talent in jezelf.
