True
Spelletjes.TV - TV kijken via internet, de beste Spelletjes tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Het klokhuis - Alle afleveringen
Het klokhuis
Het Klokhuis: Lucht

Het is overal om ons heen en we kunnen niet zonder: lucht. Maar hoe is het op aarde ontstaan en wat gebeurt er als er niet genoeg zuurstof in de lucht zit? Eva gaat in een speciale kamer waar heel weinig lucht is. Ze merkt eerst weinig maar opeens kan ze helemaal niet meer goed nadenken. Ard en Fjodor vliegen zonder de lucht te vervuilen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Mieren

Mieren zijn zo oud als dinosaurussen en leven overal op de aardbol, behalve op de polen. Er bestaan zo'n 13.000 verschillende soorten. Ze leven in een kolonie, waar elke mier z'n eigen taak heeft. Pascal kijkt met mierenspecialist Tim naar de opbouw van zo'n kolonie en hij hoort hoe je je eigen mierennest kunt maken. Ook gaat hij op mierensafari met Mervin. Bert en Joke weten alles over mieren in de hobbyquizz.



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Geld

Geld is nodig om als ondernemer een bedrijf te starten en om je bedrijf verder te laten groeien. Hoe kom je aan geld? Misschien heb je zelf wel wat gespaard of kun je een lening krijgen bij de bank. Een andere manier is crowdfunding. Een grote groep mensen geeft of leent je geld voor jouw bedrijf. Sosha gaat langs bij ondernemer Melvin, die via een speciale crowdfunding actie geld heeft opgehaald voor zijn bedrijf. En met jonge onderneemster Merel brengt ze in de vroege ochtend ontbijtjes rond.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Stripverhaal

Eva duikt in de wereld van de strip. Hoe bedenk je een stripverhaal? Wie maken die strips? Striptekenaars Pieter en Margreet laten zien hoe je begint met een simpel poppetje en eindigt in een wereld vol spectaculaire details. Eva ontdekt welke verschillende soorten, stijlen, werelden en karakters er zijn. En ze verandert zelf in een stripfiguur in haar eigen stripje. Debbie is dol op strips, tot ergernis van Lara.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 317

Luuk wil zijn snoep niet delen en Heleen pakt in opdracht van Rodîn de strijkstok af van een vioolspelend kind. Planten kunnen behoorlijk asociaal zijn, Janouk laat het zien in Plantastisch. Waarom smaken bananensnoepjes niet naar banaan? In Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe een strijkstok voor een viool wordt gemaakt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Delfts blauw

Het is een typisch Nederlands product: Delfts Blauw. Janouk gaat op bezoek bij een fabriek die al 350 jaar Delfts Blauw aardewerk maakt. Ze ontdekt dat Delfts Blauw eigenlijk uit China komt. De Cowboys scheppen op over hun reissouvenirs.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Kwallen

De zee zit er tjokvol mee: kwallen! Vaak vinden we ze maar enge beesten, maar eigenlijk zijn kwallen heel bijzonder. Ze zijn een van de oudste diersoorten op aarde. Maar welke kwallen komen er eigenlijk allemaal voor in onze Noordzee? Pascal gaat langs bij kwallenverzorgster Fiona om de kwallen van dichtbij te bewonderen. En daar ontdekt hij dat deze bijzondere dieren zich op een wonderlijke manier voortplanten. Varkentje Rund koopt een voorspelkwal.



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Pitchen

Iets presenteren aan mensen die je niet kent. Als ondernemer heb je daar vaak mee te maken. Bijvoorbeeld om een idee voor je bedrijf te presenteren. Of omdat je mensen wil overhalen geld te investeren in jouw bedrijf. Je moet dan 'pitchen' zoals dat heet. Bij een pitch is het de bedoeling dat je in heel korte tijd, soms maar een paar minuten, je verhaal vertelt. En dat is moeilijker dan je misschien denkt. Hoe maak je een goede pitch? En hoe zorg je ervoor dat het publiek niet in slaap valt als jij een verhaal vertelt? Bart doet mee aan het Nederlands kampioenschap pitchen en krijgt tips van een echte pitchdeskundige.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Formatievliegen

Pascal vliegt mee met de Dutch Thunderyaks, een team van piloten dat getraind is in het formatievliegen. Hij laat zien hoe de Yaks op anderhalve meter van elkaar de meest spectaculaire capriolen uithalen. Riemen vast! Dos Hermanos fantaseert hoe het is om stuntpiloot te zijn.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 316

Luuk wordt stemacteur en Heleen ziet ineens alles van de negatieve kant. Misschien wist je het al, maar planten kunnen praten. In Plantastisch luistert Janouk heel goed naar ze. Hoe hoog komt een heliumballon? En in Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe stemmen worden ingesproken bij een filmpje.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Drijvende eilanden

We hebben steeds minder ruimte om te wonen. De oplossing? Drijvende eilanden. In Wageningen zijn ze bezig om te testen hoe zo'n eiland eruit komt te zien. Eva gaat op onderzoek uit en krijgt een bordje echt eilandeten voorgeschoteld. Klokko maakt reclame voor een overlevingspakket, dat is handig als je wooneiland losraakt en wegdrijft.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Ziekte van Lyme

Het is misschien wel het gevaarlijkste dier dat vrij rondloopt in Nederland: de teek! Als hij tenminste besmet is met de borelia-bacterie, want dan kan hij de ziekte van Lyme op ons overbrengen. Er zijn in Nederland steeds meer teken; hoe kan dat? Wat weten we allemaal over de teek en wat moet je doen als je besmet wordt? Komt het door Varkentje Rund, door een teek, of door Greetje zelf dat ze in het ziekenhuis terechtkomt?



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Productontwikkeling

Landmijnen zijn gevaarlijke explosieven die in oorlogen veel slachtoffers maken, omdat ze exploderen als je erop stapt. Het opruimen van die landmijnen kost veel tijd en is gevaarlijk voor de mensen die de mijnen ruimen. Eva gaat langs bij de broers Massoud en Mahmud. Zij hebben een drone ontwikkeld waarmee het opruimen van landmijnen veel sneller en veiliger kan. Het testen van de drone is heel belangrijk. En Eva gaat langs bij de twaalfjarige Renske. Zij maakt bruisballen en laat aan Eva zien hoe ze nieuwe producten test. En Klokko heeft een prima product ontwikkeld om zelf bommen op te sporen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Schaapherder

Daphne is schaapherder. Ze loopt met een kudde van driehonderd schapen en drie honden door het land: van de duinen tot de stad. Schapen zijn natuurlijke grasmaaiers en onderhouden de natuur. Janouk loopt een dagje mee. Ze komt erachter dat er heel veel soorten schapen zijn, dat ze heel nieuwsgierig zijn en dat ze dol zijn op lopen. Zou Varkentje Rund een goeie schaapherder zijn?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 315

Peggy wil ruimtevaarder worden, maar eerst moet er een scheetprobleem worden opgelost. Plantenzweet, kan dat echt? Jazeker! Pascal mag eens ruiken in Plantastisch. In Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe aubergines worden gekweekt. De ene scheet is de andere niet. Tirsa en Eva zoeken uit of je een scheet kunt horen in de ruimte.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Meubelmaker

In huis, op school, op kantoor: overal om ons heen zijn meubels. In allerlei vormen en kleuren. Veel meubels worden tegenwoordig in de fabriek gemaakt, maar je kunt ook unieke meubels maken met de hand. Dat leer je op het Hout- en Meubileringscollege. Tirsa neemt een kijkje bij de opleiding. En de Ober moet iets doen tegen een wiebelend tafeltje.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Natuurbrand

Natuurbranden komen steeds vaker voor, ook in Nederland. Hoe kan dat? En wat kunnen we er tegen doen? Pascal bereidt zich voor op een vurig avontuur met brandweer en defensie. Ook Cowboys kunnen bang zijn voor vuur.



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Van idee tot plan

Om een eigen bedrijf te beginnen heb je natuurlijk eerst een idee nodig. Hoe kom je nou op een goed idee én hoe weet je of andere mensen ook op jouw idee zitten te wachten? Nienke wil zelfgemaakte appelmoes aan de man brengen en doet onderzoek op de markt. Zal het haar lukken om die appelmoes aan de man te brengen? Voor tips gaat ze langs bij internetondernemer Daan en kijkt ze hoe de jonge ondernemers Victor en Luca te werk gaan.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Onderwaterarcheoloog

Op 8 januari 1740 vertrok het VOC-schip De Rooswijk met een volle lading voor haar tweede reis richting Indië. Maar een hevige storm maakte al snel een einde aan het zee-avontuur. Het schip verging met man en muis voor de kust van Engeland. Nu, bijna 300 jaar later, duikt een internationaal team van speciale onderwaterarcheologen naar de bodem om het wrak te bergen. Pascal gaat mee op expeditie! In een dramascène zien we wat piraten achterlaten op hun schip als het zinkt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 314

Rodîn heeft zijn masseursdiploma, alle redactieleden vechten wie er het eerst gemasseerd mag worden. Nizar ziet hoe een knallende vuurwerkshow wordt voorbereid. Een kleine plant die zelfs beton kan kraken: Pascal laat het zien in Plantastisch. Tirsa zegt dat ze Eva pijn kan doen zonder haar aan te raken. Hoe dan? Door de hersenen te foppen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Hoeden

Al eeuwenlang dragen we iets op ons hoofd: een pet, een helm, een hoed. Om ons te beschermen tegen de regen, omdat het bij ons werkkostuum hoort of natuurlijk gewoon omdat we het mooi vinden. De geschiedenis en herkomst van de hoed. Verder krijgt Sosha haar eigen hoed. Hoedenmaker Dirk-Jan laat zien hoe hij die hoed maakt. En wist je dat er een tijd was dat cowboys nog geen cowboyhoeden droegen?



Het klokhuis
Het Klokhuis: April-meistakingen 1943

In Nederland was het van 1940 tot 1945 oorlog. De nazi's waren de baas, en wie tegen ze inging riskeerde zijn leven. Toch vond in het voorjaar van 1943 de grootste opstand tegen de nazi's plaats. Door te staken, ofwel het werk neer te leggen, kwamen Nederlanders in het hele land in verzet. De april-meistakingen van 1943 worden gezien als keerpunt in de oorlog. Janouk zoekt uit waarom, en bezoekt de plek waar de staking begon. Ook spreekt ze een getuige die in 1943 zag hoe dapper, maar ook hoe gevaarlijk staken was. De Kassameisjes zouden ook wel willen staken.



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Bedrijf starten

Pascal wil baas worden van zijn eigen appelmoes-business en komt erachter dat hij zijn bedrijf dan moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daar komt meer bij kijken dan hij denkt. Hij gaat ook langs bij een van de jongste ondernemers van Nederland. Lars is pas tien jaar, maar heeft nu al zijn eigen bedrijf. In een dramascène vragen bankovervallers zich af of ze zich ook moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Onkruid

Serah gaat op onkruid-safari. Al noemt bioloog Nienke Beets het groen tussen de tegels liever stoepplantjes. De planten en bloemen die mensen soms zien als onkruid, zorgen voor voedsel en een schuilplek voor insecten en dieren. Botanisch kunstenaar Esmee Winkels laat zien dat de plantjes bijzonderder zijn dan je denkt, zeker als je ze van heel dichtbij bekijkt. In de sketch schrijft Dokter Dodoens kruiden voor bij alle mogelijke kwalen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 313

Rodîn snapt niks van spreekwoorden en Heleen doet per ongeluk TikTok-meisjes na. Planten die zich vermommen, hoe zit dat? Janouk legt het uit in Plantastisch. Als Eva vroeger irritant was zei haar oma: ik zou je wel achter het behang kunnen plakken! Maar kan dat eigenlijk wel? Tirsa en Eva proberen het uit. En Janouk vraagt zich af waarom we eigenlijk een stuitje hebben.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Stuntteam

In films zijn ze onmisbaar. Stuntmensen. Pascal mag meedoen met een echte stunttraining. We zien hoe elke stunt stapje voor stapje heel precies wordt voorbereid. Ook Ard en Fjodor doen hun eigen stunts.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Gletsjers

Een gletsjer is een hele grote plak ijs, die je onder andere in de bergen vindt. Nizar loopt over zo'n gletsjer, samen met berggids Tomas, langs hele diepe gletsjerspleten. Hij daalt er zelfs meters in af. Maar hij ontdekt ook dat er binnenkort bijna geen gletsjers meer zullen zijn. Donnie en Chelsey maken zich zorgen omdat de winters geen winters meer zijn.



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Koningsdag

Het is bijna Koningsdag en op deze dag zijn we allemaal een beetje aan het ondernemen. Veel kinderen verkopen hun spulletjes op de vrijmarkt of verzinnen gekke acties en optredens. Hoe verkoop je op Koningsdag nou het beste je oude speelgoed en hoe zorg je ervoor dat mensen nou juist naar jouw kraampje komen? Sosha krijgt tips van marktkooplui van een van de grootste markten in Nederland. En ze leert ook hoe je een goed reclamebord maakt!



Het klokhuis
Het Klokhuis: Minister-president

Sosha gaat op bezoek bij de baas van Nederland: de minister-president, Mark Rutte. Maar is hij wel echt de baas? En weet hij dan over alles wat er speelt in Nederland iets af? Sosha zoekt het voor je uit. Joy zingt de minister-president toe als hij lekker ligt te slapen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 312

Rodîn mist het leven onder water en Heleen zorgt voor een wegkwijnende plant. Een plant die uit zichzelf danst voor je ogen, kan dat echt? Janouk ziet het met haar eigen ogen in Plantastisch. Nizar smeert mee in een sandwichfabriek waar wel 100.000 broodjes en wraps per dag kant-en-klaar worden gemaakt. En ben je onder water lichter?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Bruidsfotograaf

Bruidsfotograaf Bas Uijlings weet precies wat de belangrijkste momenten zijn op de mooiste dag van je leven: je bruiloft. Foto's zijn dé herinneringen die overblijven aan die prachtige dag. In de sketch helpt de ober gasten met matige trouwfoto's aan een nieuwe fotoreportage.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Bergredding

Als er hoog in de bergen een ongeluk gebeurt, kan de ambulance daar meestal niet komen. Dus dan komt de bergredding. Bergredder Boris neemt Nizar mee op een training. Nizar speelt een slachtoffer en hangt zelfs aan een touw onder een helikopter, net als een echte bergredder. Greetje wordt door een helikopter van een berg gehaald.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Baksteenfabriek

Huizen, kantoren, sporthallen, scholen: bijna alles is gebouwd met bakstenen. We bouwen er al eeuwen mee. Ook oude kastelen, kerken en forten: allemaal muren van baksteen. Maar hoe worden ze gemaakt? Serah brengt een bezoek aan de baksteenfabriek. Donnie en Chelsey worden treurig van een nieuwbouwwijk waar alles nieuw en recht is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Antibiotica

Een bacterie is een minuscuul organisme. De meeste bacteriën doen ons lichaam geen kwaad of ze helpen ons zelfs. Maar sommige bacteriën hebben kwade bedoelingen. Dan komt je lichaam in actie. Word je toch ziek, dan kan het zijn dat de dokter een antibioticakuur voor je uitschrijft. Maar wat zijn antibiotica eigenlijk? In een sketch zijn we bij de toevallige ontdekking van penicilline.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 311

Heleen moet haar zoon met liefdesverdriet troosten en Peggy probeert vleesetende planten aan de vleesvervangers te krijgen. Serah staat in de keuken van een pannenkoekenrestaurant waar in razend tempo honderden pannenkoeken per uur worden gebakken. Planten die vlees eten vangen zelf een insect. In Plantastisch ontdekt Janouk hoe die plant dat doet. En kan je verdrinken in drijfzand?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Politiepaard

De politie zet regelmatig paarden in: bij rellen, demonstraties, voetbalwedstrijden, op koopavonden. Hoe wordt een paard een politiepaard? Hoe blijft het rustig, veilig en geconcentreerd in stresssituaties met vuurwerk, rook of agressieve hooligans? Serah gaat naar het opleidingscentrum voor politiepaarden en ziet hoe belangrijk de band en samenwerking tussen paard en ruiter is. Ook zien we een reportage over de politie die met stokpaarden werkt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Stuwmeer

Als je weleens in de bergen bent geweest, heb je er waarschijnlijk één gezien: een grote stuwdam, met daarachter een stuwmeer. Ze zijn er niet alleen om elektriciteit op te wekken, maar ook om het te bewaren. Nizar beklimt een stuwdam en gaat heel diep een berg in om te kijken hoe dat werkt. Ome Koos van Varkentje Rund bespeelt een waterorgel met stuwkracht.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Arend

Arenden zijn enorme vogels. Ze komen over de hele wereld voor, ook hier in Nederland. Janouk gaat op zoek naar de visarend en de indrukwekkende zeearend, twee van de grootste roofvogels van Nederland. De Boze Man is totaal niet onder de indruk van Nederlandse vogels, tot hij beter kijkt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Als je weinig geld hebt

Nooit op vakantie. Met honger in de klas. Geen nieuwe schoenen als je oude te klein zijn. En niet kunnen trakteren op je verjaardag omdat daar geen geld voor is. In Nederland leven meer dan 200.000 kinderen in armoede. Nizar zoekt uit wat het betekent om te leven met weinig geld. De Kassameisjes komen erachter dat ze veel vooroordelen hebben bij mensen die van weinig moeten leven.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 194

Terwijl Ben ijverig een oude brommer opknapt, beschildert Leonoor met haar nichtje paaseieren. Waar komt de traditie van paaseieren eigenlijk vandaan? In DoenZeDatZo laten we zien hoe dingen worden verchroomd.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Johannes Vermeer

Een van de bekendste Nederlandse schilderijen is Meisje met de parel, ook wel de Mona Lisa van het Noorden genoemd. Het is geschilderd door Johannes Vermeer. Hij was de meester van het licht. Wat maakt Vermeer zo bijzonder? En welke kleuren gebruikte hij in zijn schilderijen? Sosha onderzoekt het. In Kunst & Kitsch zit een gast met een gestolen Vermeer.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Bergbeklimmen

Nizar klimt naar grote hoogte; hij beklimt de 3500 meter hoge Sonklarspitze. Op die hoogte bestaat de wereld alleen nog maar uit rots, sneeuw en ijs. Maar gelukkig gaat hij niet alleen. Berggids Tomas gaat met hem mee en zorgt ervoor dat ze veilig, gezekerd aan een touw, de top bereiken. En zullen Debbie en Lara ook eindelijk op klimvakantie gaan?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Diepvriesspinazie

In een paar maanden per jaar wordt er genoeg spinazie verbouwd om een jaar van te eten. Een veld vol verse spinazie, hoe wordt dat in drie uur gemaakt tot bevroren blokjes? Pascal neemt een kijkje in de spinaziefabriek. Ton en Liesbeth hebben een klacht over de diepvries in de supermarkt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Streetart Frankey

Straatkunst ofwel streetart heeft veel verschillende vormen. Vroeger werd het vooral gezien als vandalisme, tegenwoordig laat de gemeente kunstwerken vaak staan omdat ze zo gewaardeerd worden. Veel buitenkunstwerken zijn grappig en leuk om te zien. Pascal gaat op pad met straatkunstenaar Frank De Ruwe, ook wel bekend als Streetart Frankey. In een sketch krijgt een andere graffitikunstenaar een originele taakstraf.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 221

Timo's oma is overleden. Leonoor weet niet wat je dan moet zeggen en Ben bemoeit zich met de begrafenis. In Waarom Daarom legt Janouk uit waarom we bloemen geven als iemand wordt begraven. Doen Ze Dat Zo neemt ons mee in de wereld van de champignons. En Habtamu laat zien hoe bapao wordt gemaakt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Eierfabriek

Beschuit, mayonaise, koekjes, zoutjes, zelfs tandpasta en shampoo: in bijna de helft van álle supermarktproducten zit ei. Ei in de vorm van poeder. Maar hoe maak je van ei poeder? Janouk bezoekt de eierfabriek waar iedere dag zo'n drie miljoen eieren worden verwerkt tot poeder. Ard en Fjodor verzamelen eieren voor een eierschuimparty.



Het klokhuis
Het Klokhuis: De 4 Vrijheden: Meningsuiting

Pascal onderzoekt een van de 4 Vrijheden: Vrijheid van meningsuiting, kunnen zeggen wat je wilt. Hij gaat op bezoek bij Gusta Olivier Vonk, die als jong meisje van 14 in het Verzet zat tegen de Duitse bezetter. Ze bracht illegaal krantjes rond met gevaar voor eigen leven. In veel landen is het nog steeds niet veilig om je mening te geven. Nederlandse militairen als majoor Dennis vechten mee voor de vrijheid van meningsuiting van andere mensen in de wereld, bijvoorbeeld in Afghanistan. In één van de sketches heeft Bezorgde Ouders Nederland tips voor als je kind last heeft van een eigen mening.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zononderzoek

Hij komt elke dag op, de zon! Maar hoe kan ie zo mooi blijven schijnen en waar bestaat de zon eigenlijk uit? Er komen steeds meer manieren om de zon van heel dichtbij te onderzoeken. Bert en Joke weten alles van de zon.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Vogels in de stad

Tirsa gaat tijdens een stadssafari met bioloog Auke-Florian op zoek naar de meest voorkomende stadsvogels. In Amsterdam wonen al meer dan 300 soorten. Vogels vinden het fijn in de stad want het is er lekker warm en er is veel eten. Maar hoe overleven al die vogels in de stad? De Boze Man is onder de indruk van vogels die van afval een nest bouwen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 281

Ben laat een boek schrijven over zijn leven en Leonoor heeft last van diarree door Wouters vegaflapjes. Waarom eet je eigenlijk uit je neus? Janouk probeert uit te vinden wat er in je lichaam gebeurt als je diarree hebt. En wat is een poepbacterie eigenlijk?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Thee

Je hebt thee in verschillende soorten: groene, zwarte of witte. Maar wisten jullie dat alle theesoorten van dezelfde theeplant komen? Of nog beter: van hetzelfde theeblaadje. Sommigen zeggen dat thee toevallig in China is ontdekt, anderen beweren dat de monniken in India vroeger thee dronken zodat ze rustig konden mediteren. Eén ding is duidelijk: thee is het meest populaire en bekende en oudste (warme) drankje ter wereld. Ton en Liesbeth voelen zich schofterig behandeld in een duur restaurant.



Het klokhuis
Het Klokhuis: De 4 Vrijheden: Angst

Pascal onderzoekt een van de 4 Vrijheden: vrij (zijn) van angst: je hebt recht op een veilig leven. Hij gaat op bezoek bij Herman Polak, die als vijfjarig Joods jongetje in de oorlog drie jaar lang zat ondergedoken, en de dertienjarige Syrische jongen Obada, die moest vluchten voor de oorlog in Syrië toen hij zes jaar was. Zij vertellen wat ze hebben meegemaakt en hoe het is om in angst te moeten leven. De Ober laat gasten in één van de sketches extra betalen voor een veilig gevoel.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Piloot

De lucht in met een vliegtuig van tienduizenden kilo's. Aan boord honderden mensen en lading en dat alles onder controle van de piloot. Janouk mag meevliegen en leert alles wat nodig is om als piloot een vliegtuig te kunnen besturen. In het Ruimteschip ontdekken ze dat de Automatische Piloot nogal irritant is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Backing vocals

Katie, Frederieke en Judith zijn achtergrondzangeressen, ofwel backing vocals. Ze vormen de groep Velvet Vox en zingen bij de grootste artiesten van ons land. Van Maan tot Ronnie Flex tot Snelle. Tirsa gaat met ze op pad en ontdekt hoe superbelangrijk hun rol is bij een optreden. Zanger Alex zet in een liedje zijn achtergrondkoor een keer in de schijnwerpers.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 280

Leonoor gaf een openhartig interview aan het Staverdens Stadsblad en nu denkt Ben dat iedereen hem weg wil hebben. Janouk zoekt en vindt de kleinSTE stad van Nederland. In Boer Zoekt Machine de druivenplukmachine. En wat is een metafoor eigenlijk?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Stratenmaker

Als je fietst, skate, wandelt, autorijdt, gebruik je kilometers en kilometers bestrating. Maar, hoe is het daar gekomen? Pascal gaat kijken bij professionele stratenmakers, die werken met steeds nieuwere machines en technieken. Ridder William is de modderwegen rond zijn kasteel zat.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Foley

Een ode aan Jack Foley (1821 -1967). Hij was de master in het maken van extra geluid bij films om die spannender, verdrietiger en mooier te maken. Pascal gaat naar een studio en leert hoe hij 'Foley' maakt bij films. Voor de microfoon loopt hij in een grindbak, knakt vingers doormidden (bleekselderij) allemaal om de films die jij op de tv of in de bioscoop ziet veel mooier en spannender te maken. Ook de gevechten van Ridder William zijn spannender met geluidseffecten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Surfen

Met een plank een goeie golf pakken zodat je meegenomen wordt op de golf, terwijl je ook nog eens op die plank staat: golfsurfen. Hoe balanceer je op zo'n wiebelige plank? Eva leert het en Klokko heeft een surfende kapper voor surfers met lang haar.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Sikkelcelziekte

Denischa en haar twee zusjes hebben sikkelcelziekte. De bloedcellen in hun lichaam hebben een andere vorm dan bij mensen zonder sikkelcelziekte. Eva zoekt uit wat dat voor gevolgen heeft en hoe je van de ziekte kunt genezen. De Kassameisjes ontdekken dat ze best wat dankbaarder mogen zijn voor hun gezondheid.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 279

Timo is verliefd op rode sneakers en Leonoor gaat spekkoek maken voor Heel Holland Bakt. In DigiTaal kijken we vandaag wat Cookies zijn en waarom ze op je computer worden achtergelaten. Spekkoek hoort echt bij de Indonesische keuken. Patissier Lola legt aan Janouk uit hoe en met welke ingrediënten spekkoek laagje voor laagje wordt gebakken. En waarom heet het eigenlijk spekkoek?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Muziekstudio

Wij kunnen luisteren naar muziek via onze koptelefoons of boxen. Maar die muziek is niet zomaar te af te spelen. Die is ooit opgenomen. Om te zien hoe dat gaat duikt Tirsa de muziekstudio in. Voor zangduo Cor en Hilda is de studio hun tweede thuis.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Slijm

Het is plakkerig, glibberig en een beetje vies... slijm! Nizar zoekt uit wat slijm is en waarom mensen en dieren dit kleverige spul in hun lichaam hebben. Klokko laat zien dat je van je eigen snot ook prima speelslijm kan maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Trekvogels

Als je in het najaar naar een vogel zwaait, is de kans groot dat je deze in de winter niet meer ziet. Veel vogels in Nederland zijn namelijk trekvogels. Ze trekken van de ene naar de andere plek. Waarom trekken vogels en hoe weten ze de weg? Tirsa gaat op pad met Camilla die haar alles uitlegt. Het gezin in het Ruimteschip weet zich geen raad zonder routeplanner.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Kleurstof

We leven in een wereld vol prachtige kleuren. Maar, hoe worden kleuren eigenlijk gemaakt? Serah gaat langs bij een van de grootste kleurstoffenbibliotheken ter wereld en leert hoe je zelf kleurstof kunt maken van afval. Pien helpt Lobbert zich kleurig te kleden voor een date.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 278

Leonoor vertrouwt de mannen van de redactie haar versleutelde dagboek toe. Ben, Timo en Wouter beloven er niet in te lezen, maar houden dat niet lang vol. Computerberichten worden meestal versleuteld. In DigiTaal onderzoeken we hoe dat versleutelen precies werkt. In Doen Ze Dat Zo zien we hoe snoeptomaatjes worden gekweekt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Vuur

Vuur is overal om ons heen. Denk maar aan vulkanen en bosbranden maar ook fabrieken gebruiken vuur om dingen te maken. Wat is vuur eigenlijk, hoe hebben we het ontdekt? Eva zorgt voor een enorme steekvlam en laat gelukkig ook zien hoe je die kan blussen. En wat zou een cowboy zijn zonder cowboy-vuurtje?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Diereninspecteur

De diereninspecteur gaat langs bij mensen die niet goed voor hun dieren zorgen. Pascal loopt een dag mee en komt erachter dat veel mensen niet weten hoe ze goed voor hun dieren moeten zorgen. De dierenspecteur geeft tips en controleert of het beter gaat met de dieren. De eigenaar van de dierenwinkel wil eigenlijk geen konijnen verkopen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Ruimte voor rivieren

Wat moeten we doen als het water in de rivieren steeds hoger komt te staan? Sosha komt erachter dat we overal in Nederland bezig zijn de dijken te verplaatsen en extra rivieren uit te graven. En dan ontstaan er prachtige natuurgebieden. Wat gebeurt er als zo'n extra rivier dwars door je tuin wordt aangelegd? In de sketch staat Hansje Brinker al tijden met zijn vinger in de dijk en is blij dat een journaliste hem daarvoor komt bedanken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Boomonderzoek

Pascal brengt een ode aan de boom. Er zijn tienduizenden verschillende soorten, ze staan overal ter wereld en ze zijn ongelooflijk belangrijk. Sommige bomen worden wel tweeduizend jaar oud en honderd meter hoog. Hoe komt het water uit de grond helemaal tot aan de top? Pascal duikt met bioloog Edwin en boomonderzoeker Paul het bos in. Hoe werkt een boom? Hoe eet en drinkt een boom? Hoe reageren bomen op een veranderend klimaat? En wat maakt dat we niet zonder ze kunnen? Tovenaarsleerling Barry Snotter zoekt hout voor een vliegende bezem.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 276

Wouter wil zich laten invriezen en Ben probeert iedereen goed op de foto te krijgen. In Vragen van Kinderen zoekt Janouk uit waarom je soms zo'n knallende hoofdpijn krijgt van een lekker ijsje. Ook kijken we hoe een direct-klaarcamera werkt, er blijkt een chemisch fabriekje in je fototoestel te zitten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Microbioom

Het grootste gedeelte van het leven op aarde kunnen we niet eens zien. Sosha is bij het enige microbenmuseum ter wereld in Amsterdam om uit te zoeken wat microben eigenlijk zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Een Cowboy op de vlucht wil een andere identiteit, maar zal nog steeds worden herkend aan zijn microbioom.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wat gebeurt er met je dode huisdier?

Het overlijden van je huisdier is een groot verlies. Je trouwe vriend is er niet meer en dit zorgt voor een groot gat. Wat wil je doen met het lichaam? Op dat moment ben je misschien te verdrietig om daarover na te denken. Tirsa denkt vast met je mee. Wesley en Rodney nemen op hun eigen manier afscheid.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Lichtkunst

Met laserlicht, ledlicht, vuur en projecties kun je prachtige kunstwerken maken. Pascal gaat langs bij lichtkunstenaar en natuurkundige Ivo Schoofs. In zijn werkplaats experimenteert hij erop los om het onmogelijke mogelijk te maken. In Eindhoven laten kunstenaars uit binnen- en buitenland hun werken zien tijdens lichtkunstfestival Glow. Ook Debbie wordt lichtkunstenaar, Lara vertrouwt het niet.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Neushoorn

Janouk gaat op safari. In Beekse Bergen gaat ze op bezoek bij één van de grootste en zwaarste landdieren ter wereld: de neushoorn. Janouk loopt een dag mee met de verzorgers en leert van alles over de neushoorn. Waaruit bestaat de hoorn? Waarom hebben ze zo'n dikke huid? Wat eet een neushoorn op een dag? Maar vooral: hoe is het met deze bedreigde diersoort? Debbie en Lara maken zich zorgen over het voortbestaan van de neushoorn.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 275

Leonoor heeft een pessimistische spreekbeurt over de schermtijd van kinderen en Ben is te veel bezig met de hoofddoek van een collega. In vragen van kinderen: Waarom dragen moslimvrouwen hoofddoeken? In HUH? leggen we uit wat optimist of pessimist betekent.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Modeltekenen

Hoe teken je een mens? Al honderden jaren proberen kunstenaars mensen zo mooi mogelijk neer te zetten. Er zijn ontelbaar veel manieren om dit te doen. Julian Stips is modeltekenaar. Hij leert Pascal hoe het moet. Lara probeert een mooi portret te maken van Debbie.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Buitenaards leven: Heelal

Zijn wij de enige planeet waar leven is? Of zouden er nog meer planeten vol leven zijn? Wetenschappers zijn hard op zoek in onze Melkweg en daarbuiten in het enorme heelal. Pascal neemt een kijkje bij meerdere onderzoeken naar leven ergens in het heelal. Donnie en Chelsey proberen vrienden te worden met buitenaardse wezens.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Giftige dieren

Slangen, schorpioenen en bijen zijn allemaal giftig. Pascal ziet hoe dieren gif gebruiken om te overleven en leert wat je moet doen als je gebeten wordt. Maar welk dier is het giftigst van allemaal? De Cowboys oefenen wat ze denken te moeten doen bij een giftige beet: uitzuigen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zwangerschap

Tirsa gaat langs bij oud-Klokhuispresentator Nienke, want die is zwanger. Samen maken ze een echo van de baby bij verloskundige Djanifa. Wist je dat een baby al in de buik begint met leren? Tirsa zoekt uit waarom. Bij het Klachtenbureau beklaagt Ton zich over zijn zwangerschapsproblemen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 274

Leonoor gaat de politiek in en Timo moet een kapot boek teruggeven dat hij van Ben heeft geleend. Sosha zoekt in Doen Ze Dat Zo? uit hoe een boek klaar wordt gemaakt voor de bibliotheek. Eva loopt samen met de boswachter in Het Gooi over de langSTE natuurbrug van Europa. Welke dieren maken er gebruikt van het ecoduct? En in HUH? leggen we uit wat polderen betekent.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wat is pesten?

Van dit programma is geen informatie beschikbaar



Het klokhuis
Het Klokhuis: Buitenaards leven: Zonnestelsel

Heb jij je wel eens afgevraagd of we alleen zijn in het heelal? Of er daarbuiten ook leven is? Wetenschappers zoeken ernaar op aarde met telescopen en in de ruimte met ruimteschepen en satellieten. Want het zou weleens kunnen dat er leven is in onze eigen Melkweg. In het Ruimteschip heeft de familie een ontmoeting met een klein, groen mannetje.



Het klokhuis
Het Klokhuis: IJsberen

Het is het grootste roofdier ter wereld, hij kan overleven in de extreme kou op de Noordpool en is eigenlijk helemaal niet wit: de ijsbeer. Janouk loopt een dagje mee met berenverzorger Tom, in de dierentuin waar net een jong ijsbeertje is geboren. Marie-Louise wil een jas van ijsberenbont.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Chemotherapie

Chemotherapie is een van de bekendste behandelingen tegen kanker. Janouk ontmoet Emma (16 jaar) en volgt haar bij haar chemo. Emma kreeg al zestien behandelingen met chemomedicijnen en is nu bijna beter. Hoe vond zij de chemo? Is het erg om kaal te zijn? En hoe werken die medicijnen eigenlijk? De vrachtwagenchauffeuses vragen zich af hoe ze zouden reageren als één van de twee een chemokuur kreeg.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 273

Timo en Wouter hebben een Klokhuis bordspel gemaakt en Leonoor lijkt haar empathie kwijt te zijn. Hoe verzin je eigenlijk een bordspel? We gaan op bezoek bij een grote spelletjesfabriek en leren hoe ze daar steeds nieuwe bordspellen bedenken. Als je te veel filmpjes op je telefoon hebt kun je ze beter in de cloud opslaan. Janouk legt vandaag uit wat de cloud eigenlijk is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Berlage

De architect Berlage was 100 jaar geleden de hipste architect van Nederland. Hij was heel streng, als je een huis door hem liet ontwerpen mocht je niks veranderen. Eva onderzoekt hoe je dat terug kan vinden in zijn prachtige gebouwen. En de Boze Man herkent zichzelf in de strengheid van Berlage.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Aerobatics

Janouk vliegt mee met een aerobatics piloot. Dat betekent een heleboel loopings en duikvluchten. Hoe zorg je ervoor dat je veilig in de lucht blijft? De Moderne ouders willen graag dat hun dochter stuntpiloot wordt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Rijzen

Om een heerlijk luchtig brood te bakken heb je deeg nodig en tijd om het deeg te laten rusten. Tijdens dat rusten groeit het deeg van een klein klompje tot een bak vol. Het rijst. Hoe werkt dat? Eva bakt haar eigen brood en zoekt het uit. Klokko heeft een uitvinding om brood te laten rijzen met scheetjes.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Tijdcapsules

Een tijdcapsule is een soort bericht aan de toekomst. Je pakt een doosje of blikje waar je iets in doet: voorwerpen, brieven, speelgoed, toekomstvoorspellingen. Wat je maar wil. Dat doosje sluit je af, bewaar je goed en mag pas heel veel jaren later worden geopend. De spulletjes van toen zeggen vaak iets over de tijd van toen. Tien jaar geleden bestond Het Klokhuis 25 jaar. De jonge kijkers van toen zonden ons massaal hun eigengemaakte tijdcapsules toe: wel 1400. Nu, tien jaar later, maken we ze open. Lobbert krijgt een pakketje van héél lang geleden.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 272

Leonoor kan geen salsa dansen en Ben ruziet als reaguurder op social media. Waarom zijn de Zonnebloemen van Vincent van Gogh eigenlijk zo beroemd? Computers kunnen elkaar informatie sturen doordat ze een IP-adres hebben. Maar, wat is een IP-adres eigenlijk? En in HUH? leggen we uit wat cultuur betekent.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Kiwi

Het is een vogel die niet kan vliegen en maar in één land ter wereld voorkomt. Janouk gaat vandaag op zoek naar de zeldzame kiwi en ontdekt waarom 'ie zo goed kan ruiken. De Ober haalt de vogel kiwi en de vrucht kiwi door elkaar.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Medisch afval

Ziekenhuizen moeten hun afval verbranden, omdat het mogelijk besmet is. Zo verdwijnt er ieder jaar zo'n 40 miljoen kilo ziekenhuisafval in de verbrandingsoven. Een gigantische hoeveelheid. Serah gaat langs bij onderzoekers om te kijken of het ook anders kan. Oma Denise heeft last van haar knie, maar tóch wil ze niet naar het ziekenhuis, waarom niet?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Geuren

Geuren zijn veel belangrijker dan we denken. Je proeft bijvoorbeeld niks als je verkouden bent. Als je verliefd wordt, komt dat waarschijnlijk omdat je iemand lekker vindt ruiken. En we ontdekken dat mensen meer kopen in een winkel met een lekker geurtje. Ton en Liesbeth houden van elkaars deodorant maar walgen van elkaars lichaamsgeur.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Mosselbanken

Mosselbanken zijn de koraalriffen van de Waddenzee. Janouk ontdekt op Texel hoe mosselen een mosselbank bouwen. Onderzoekers Tjisse en Ralph proberen de mossel een handje te helpen met hun 3D-geprinte matten. Bij de Cowboys wordt de verkeerde bank overvallen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 277

Wouter en Leonoor gooien dierbare spullen weg en Timo heeft een opblaasflamingo vol met de adem van zijn lievelingsbadjuf. In Vragen van Kinderen vogelt Eva uit waarom flamingo's zo vaak op één poot staan. En in Digitaal: wat is een Firewall? En waarom is het zo belangrijk om je computer te beschermen?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Muziek als medicijn

Janouk loopt mee in een ziekenhuis waar ze een heel interessant medicijn voorschrijven. Geen prikken, pillen of vieze drankjes, maar iets wat iedereen kent: muziek. Hoe kan het dat muziek werkt als medicijn? In de sketch willen Donnie en Chelsey elkaar niet vergeten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Hersenen in je buik

Wist je dat we ook hersenen in onze buik hebben? Niet alleen in je hoofd maar ook in je darmen zitten namelijk hersencellen. Je darmen kunnen zelf beslissingen nemen zonder je hoofd te gebruiken. Voel je je beter als je goed eet en je darmen gezond zijn? De Ober vraagt klagende gasten of ze misschien domme darmen hebben.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Rechtszaak

Wat gebeurt er als je voor de rechter moet komen? Sosha overvalt een bank en wordt door de politie opgepakt. Ze moet voor de rechtbank verschijnen. Gelukkig heeft ze ook nog een advocaat. Als Ricky Mountainsickness de bank gaat overvallen, neemt niemand hem serieus.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Paling

De palingen in de Nederlandse rivieren en meren worden geboren aan de andere kant van de oceaan: 6000 kilometer verderop. Onderzoekers denken dat ze de weg naar Europa vinden dankzij een soort ingebouwd kompas en GPS-systeem. Nizar gaat kijken bij het onderzoek van Ben Griffioen, die de jonge visjes volgt door ze lichtgevende kleurtjes te geven. Ze onderzoeken hoe het komt dat steeds minder visjes de weg weten te vinden. Varkentje Rund ontdekt een hele handige manier om de paling op een onverwachtse manier te benutten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 270

Leonoor wil een andere naam en Ben verzint anti-irritatie contracten om van onderlinge ergernissen af te komen. Nee of Ja: word je natter als je rent of als je langzaam loopt door de regen? In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe crackers worden gemaakt.