-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Geloofsgesprek - Alle afleveringen
De eucharistieviering na het Geloofsgesprek komt vanuit de Friezenkerk in Rome. Priester Antoine Bodar is sinds 2020 de rector van de kerk. Voor hem is de Friezenkerk een pelgrimskerk. Hij vindt het waardevol om rector te zijn, voor te gaan in de vieringen en als pastor te werken voor de mensen die de Friezenkerk bezoeken.
Amsterdam bestaat dit jaar 750 jaar. De viering vanuit de Basiliek van de H. Nicolaas, de iconische kerk tegenover het Centraal Station, is de religieuze opening van het jubileumjaar. Eric Fennis is deken van Amsterdam en een van de celebranten in die speciale viering. Hij wil dat de kerk deel uitmaakt van de samenleving en is er van overtuigd dat de kerk ook een bijdrage kan leveren aan de problemen van die samenleving. En niet, zoals velen denken, er de oorzaak van zijn. Fennis vindt dat de kerk meer naar buiten moet treden en duidelijk moet maken waar het om gaat.
Oktober is traditioneel de missiemaand. Dan wordt in de hele kerk aandacht gevraagd voor het werk van missionarissen in de hele wereld. Ria Sijabat werd geboren in Indonesië en had al jong het idee dat ze naar een plek wilde waar ze iets kon betekenen. Dankzij een Nederlandse missionaris ging ze studeren en belandde ze uiteindelijk in Nederland.
Voor de proost van het Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch is Maria een onderdeel van zijn leven. Bij haar kan hij zijn zorgen neerleggen. Ze geeft hem vertrouwen en troost en bemoedigt in moeilijke tijden. Maria is laagdrempelig en een toonbeeld hoe je moet leven. De kern daarbij zijn de werken van barmhartigheid.
Tijdens zijn wandeltocht naar Istanbul vond hij zijn roeping en ontmoette op de moeilijkste momenten hedendaagse engelen die hem weer op weg hielpen. De directeur van de Franciscaanse Beweging is ervan overtuigd dat het gedachtegoed van Franciscus leidt tot een betere wereld, een wereld van vrede en alle goeds voor iedereen. Hij probeert zijn leven te leiden volgens de vier kernwaarden: eenvoud, betrokkenheid, vredelievendheid en kwetsbaarheid.
De deken van Venray, Ed Smeets, omschrijft het Lourdesgevoel als een diepe onderlinge verbondenheid. Je ziet in Lourdes dat geloven iets heel vanzelfsprekends is. Het gaat om geloven en vieren. 'Geloof moet omzetten tot daden. Je gelooft niet alleen voor jezelf, je gelooft ook voor elkaar.' En alles wat hij mist in onze samenleving ziet hij wel in Lourdes: saamhorigheid, zorg voor elkaar, verbinding en plezier.
Het lijkt alsof vrede verder weg is dan ooit. Dion van den Berg van de Vredesbeweging Pax ziet het als een plicht voor christenen om elkaar op te zoeken, te spreken en te luisteren naar elkaar. 'Waar het niet goed gaat, is een rol voor christenen weggelegd.' Dion vindt dat elke christen, en zeker de kerk, een rol heeft in onze wereld als het gaat om conflicten. 'De kerken moeten voorop staan als het gaat om de dialoog. Je ziet een gebrek aan sociale cohesie, aan vertrouwen in elkaar in onze samenleving. Zoek elkaar op, spreek en erken elkaar, luister naar de ander, dat zou al veel helpen.'
Op Nationale Ziekendag een gesprek met de directeur van de Nationale Vereniging de Zonnebloem. De Zonnebloem viert haar 75-jarig jubileum en streeft nog steeds naar een samenleving waarin mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en onbeperkt kunnen deelnemen aan de samenleving. Vandaar dat veel vrijwilligers deze dag liever de Zonnebloemdag noemen.
Zonder een koster geen kerkviering, wordt gezegd. Je merkt het niet als je in de kerk zit, maar een koster zorgt dat alles gereed is voor de mis en regelt allerlei praktische aangelegenheden in en om het kerkgebouw. Loek Weijers en Leo van Berkel zijn al vele jaren koster in de Willibrordparochie. 'Als koster kan je zoveel betekenen en je kunt laten zien dat het geloof en de kerk leeft.'
In de ogen van God mag hij er zijn en voelt hij zich Zijn instrument om de wereld beter te maken. Koeleman heeft een diep gevoel van medemenselijkheid en het welzijn van de ander staat bij hem centraal: 'Je kunt je niet altijd afzijdig houden. Je moet omkijken naar elkaar'. Hij is een van de organisatoren van de Ameezing praise-viering in de katholieke kerk van Roelofarendsveen; gebedsvieringen met muziek en een preek die vooral jongeren en jongvolwassenen oproepen om de geloofsbeleving met elkaar te delen en te vieren.
Ze zet zich oneindig in als vrijwilliger in haar parochie. Ze bezoekt ouderen, is voorzitter van het kerkkoor, gaat voor in lekenvieringen en is hoofdredacteur van het parochieblad. Tevens is zij vrijwilliger bij het project 'Omzien naar elkaar' van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Dit project wil steun bieden aan mensen die hun partner zijn verloren. Zelf verloor ze ook haar man. 'God bleef naast mij staan in de ellende. Dat heeft me zeker geholpen bij het verlies van mijn man.'
Jarenlang was Leny Beemer de drijvende kracht van de Dominicuskerk in Utrecht. Zo was ze verantwoordelijk voor de liturgie en ging zij voor in vieringen. Dit jaar werd ze 80 én tijd om met 'pensioen' te gaan.
Een katholieke spin in het web. Mark Buck is voorzitter van Verus, de koepel van katholiek en protestant onderwijs en sinds kort ook voorzitter van het VKMO, de koepel van katholieke organisaties in Nederland. Over zijn geloof zegt hij: 'Ik voel me geborgen. Voor mij is de kerk waar ik mijn twijfels kan tonen over het menselijk bestaan. In het leven gaat het om liefde en zorg voor de naasten en niet om ego of carrière.'
Studenten Cecile en Gianni wonen met een aantal anderen in een katholiek studentenhuis in Delft. Zij hebben bewust gekozen om met gelijkgestemden samen te gaan wonen om de gedeelde waarden in hun leven. Ze hoeven elkaar daar niet uit te leggen dat het geloof een belangrijke plaats in hun leven heeft, waarom ze bidden en naar de kerk gaan.
Lang geleden werd ze geraakt door het gebedsleven en was ze claris, tegenwoordig woont Monique Verhoeven in een oecumenische woongemeenschap in klooster Nieuw Sion. In het klooster doet ze vrijwilligerswerk, denkt na over de liturgie en zoekt vormen om samen te bidden. Ze is bezorgd over de toekomst van de schepping en zet zich daar actief voor in.
17 juli 2024 is het tien jaar geleden dat de MH17 werd neergehaald. Pastoor Jules Dresmé zette direct de deuren van de Vituskerk in Hilversum open. Het werd voor velen een plek van rouw en troost. Dresmé leidde afscheidsdiensten, herdenkingen en bracht huisbezoeken. Hij voelt het verdriet nog altijd.
Voor student tandheelkunde Ivet Khazoum is de zondagochtend bestemd voor God. In de kerk vindt ze rust en de antwoorden op de keuzes die ze maakt in haar leven. Ze vertrouwt daarbij op God, Hij weet wat goed voor haar is. Het verhaal van de Barmhartige Samaritaan is haar leidraad: Doe goed voor de ander. Niet alleen voor de mensen die je aardig vindt, maar voor alle mensen die op je pad komen.
Voor kunstenaar Ruben Bruggeling is de meest open houding om geïnspireerd te raken 'het leven overkomt mij'. Van hieruit probeert hij een stukje van het mysterie van Gods liefde tastbaar te maken in diverse kunstdisciplines als schilderijen en objecten. Kunst maken is voor hem hetzelfde als ademen. In zijn huiskapel zoekt hij de stilte op, want door te luisteren gaat de kern steeds meer spreken.
Vrijdag 21 juni werd bekend dat Ron van den Hout de nieuwe bisschop van Roermond wordt. Van den Hout is nu nog bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Hij vertelt over zijn plannen met het Limburgse bisdom.
Als getrouwd dominee maakte Martin Los de overstap naar het katholieke geloof. Na vele jaren van voorbereiding werd hij tot priester gewijd. Op Vaderdag spreekt Los over het priesterschap en het vaderschap. Na het verlies van een van zijn kinderen en zijn verdriet daarover, is hij het pastoraat als zinvoller gaan ervaren. De sacramenten geven hem houvast, omdat in een klein gebaar/symbool/handeling zo veel meer zit dan woorden tot uiting kunnen brengen.
Diahann van van de Vijver is overtuigd katholiek en kerkt in de Surinaamse-Antilliaanse geloofsgemeenschap in Utrecht. Diahann heeft een haat-liefdeverhouding met God, door haar ongewenste kinderloosheid tegenover de kracht en de moed die ze krijgt om om te gaan met wat er in je leven op je afkomt.
Het is Sacramentsdag, de dag waarop in de rooms-katholieke kerk wordt stilgestaan bij het sacrament van de eucharistie. Voor Eliza Oudshoorn is de eucharistie de kern van haar geloof. 'Jezus is voor mij gestorven. Hij heeft alles voor mij overgehad. Ik ervaar zijn aanwezigheid en zijn liefde altijd.' Elk jaar loopt Eliza samen met zo'n 150 anderen mee in de sacramentsprocessie, dwars door haar woonplaats Leiden. 'Veel mensen voelen een soort van verlegenheid om te vertellen over hun geloof. Dat heb ik achter me gelaten. Ik ben niet bang, ik weet waar ik voor sta.'
Ronald den Hartog is pastoor van de R.K. parochie St. Jan de Doper - Vecht en Venen. Onder zijn hoede valt ook de Johannes de Doperkerk in Mijdrecht. Deze kerk zal op 26 mei voor de eerste maal de eucharistieviering op televisie verzorgen.
Zij werkt al 39 jaar in Colombia en is aangesloten bij de Orde van de Camillianen. Haar belangrijkste gelofte is dienstbaar zijn én blijven aan de zieken.
Geestelijk verzorger binnen de krijgsmacht Sanneke Brouwers spreekt op Bevrijdingsdag over veteranen, morele ambivalentie en het belang van vrijheid.
Voor gevangenispastor Geert Rozema staat de liefde voor de ander en de menselijke waardigheid altijd centraal, ook bij daders van ernstige misdrijven. Iedereen is een kind van God.
Ramon Roks is priesterstudent van het bisdom Den Bosch. Op deze Roepingenzondag vertelt hij wat het voor hem betekent om 'geroepen te worden'. En hij vertelt wat hij kan betekenen voor gelovigen in deze tijd.
Joke Hoekman is al meer dan 70 maal in Lourdes geweest, de laatste jaren als groepsleidster van de bisdomreizen. Zij is groot bewonderaarster van Bernadette Soubirous, het boerenmeisje aan wie Maria achttien maal is verschenen, die zich niet liet beïnvloeden door anderen en standvastig was in haar geloof. In de maand april maakt de schrijn met de reliek van de Heilige Bernadette Soubirous een rondgang door alle zeven bisdommen in ons land.
Everard de Jong is hulpbisschop van bisdom Roermond, krijgsmachtbisschop en parochiepriester in Maastricht. Binnenkort viert hij zijn 25-jarig bisschopsjubileum. Het belangrijkste voor hem is verbinding te zoeken met mensen.
Studenten Hilko en Ian waren al jong geïnteresseerd in het geloof en laten zich tijdens de Paaswake dopen en vormen. Wat beweegt je om katholiek te worden? Hoe verandert het je leven en hoe geef je vorm aan je geloof?
Jaarlijks zetten duizenden vrijwilligers zich in voor de Vastenactie, en daarmee voor mensen elders in de wereld die het minder goed hebben getroffen dan wij. Een van hen is Corrie Hamers, bevlogen parochiaan uit Bergen op Zoom.
Eens per jaar komen duizenden gelovigen uit het hele land naar Amsterdam om deel te nemen aan de Stille Omgang. Ze wandelen dwars door het centrum om het Mirakel van Amsterdam te herdenken. Piet Klaver loopt al zo'n zestig jaar mee.
Straatpastor Kitty Mul werkt in het Stadsklooster Den Haag. Dat betekent arme mensen samenbrengen en een veilige haven bieden. 'Onze samenleving gaat met deze mensen om alsof het vliegen zijn die we van ons af mogen meppen. Maar wat je ook doet, wie je ook bent, je mag er zijn, je verdient een plek in onze wereld.'
De cirkel is rond. Meer dan veertien jaar geleden begon Leo Fijen aan de geloofsgesprekken en zo'n 700 gesprekken verder stopt hij ermee, in dankbaarheid. En altijd met de steun van de mediabisschop Wiertz. Die is al enige tijd met emeritaat, maar Leo Fijen gaat in zijn laatste gesprek bij hem langs om de cirkel rond te maken, een gesprek over de noodzaak om te blijven spreken over de binnenkant van de ziel, over de inhoud van het geloof. Want daar was het Leo Fijen altijd om te doen. En daarmee is de zondagochtend met geloofsgesprekken en eucharistievieringen een ankerpunt in de programmering van de zondagochtend geworden.
Een belangrijk moment in de Geloofsgesprekken was de benoeming van Gerard de Korte tot bisschop van 's-Hertogenbosch. Daar stond hij op de steigers van de Sint Jan, welkom geheten door de Commissaris van de Koning en de burgemeester. Bijna tien jaar later staat hij daar weer, de balans opmakend van de rol van de kerk in de samenleving.
Waar de nood in de samenleving acuut was, daar was de afgelopen jaren ook steeds het geloofsgesprek. In tijden van corona, bij de wateroverlast in Valkenburg, bij de verwoesting van een dorpskerk. Die nood is nu bij de vluchtelingen en de mensen in armoede. Sant'Egidio geeft stem aan die mensen. En Zeger Polhuijs is de priester die zich over hen ontfermt. Daarom past zijn profetische geluid in het geloofsgesprek, zo kort voor de woestijn van de veertigdagentijd.
Nog maar een week dan begint het carnaval, ook in Sneek. En vanaf Aswoensdag gaat de veertigdagentijd van start. Daarin doet Sneek iets bijzonders, samen met Volendam. Ze nodigen iedereen uit om in Sneek en Volendam de kruisweg te lopen, met staties in de bibliotheek, de lingeriewinkel, de jeneverstokerij en het voetbalstadion. Waar de mensen zijn en komen, daar hangen de beelden van het lijden van Christus. Leo Fijen spreekt daarover met de initiatiefnemers, pastoor Peter van der Weide in Sneek en coördinator Cees de Wit in Volendam.
Kloosters zijn populair in deze tijd. Steeds vaker melden gasten zich voor een lang weekend bij de poort van het klooster. Ook in Denekamp, bij de zusters Franciscanessen. Wie daar aanbelt, krijgt het lachende en hartelijke gezicht van zuster Christella te zien. Het gastenverblijf wordt gedragen door Indonesische zusters. Dat is de omgekeerde missie. Zij komen ons helpen. En dat doet zuster Christella op een hartveroverende manier. Ze vertelt haar levensverhaal.
Op deze zondag van het Woord van God wordt duidelijk hoe we bezield worden door de verhalen uit de Bijbel. Pieter Clemens was leraar Frans en werd ook lector om het Woord van God te delen met kerkgangers. Iwan Osseweijer is diaken en als zodanig betrokken bij de liturgie. Maar dat Woord van God droeg hem ook om er in december als Goedheiligman te zijn voor kinderen die aan alles tekort hebben.
Al 50 jaar is Kerkbalans de kurk waar de kerk financieel op draait. Katholieken geven dan in januari aan hoeveel ze elke maand aan de kerk willen geven. Leo Blom is econoom van het bisdom Breda en kan als geen ander uitleggen wat vrijwilligers doen om langs de deuren te gaan en zo geld voor de kerk op te halen. Die vrijwilligers zijn goud waard en worden deze maand ook in het zonnetje gezet.
Groeien in gelovig zelfbewustzijn is de opdracht van de kerk in deze tijden van krimp. Want de Openbaring van de Heer, die we vieren, vraagt van ons allemaal: Wie is de Heer voor jou? De pastoor van de Sint Joriskerk in Eindhoven ziet een kentering. Steeds vaker melden jongeren zich bij hem met de vraag: mag ik hier bij horen en hoe kan de Heer voor mij spreken?